Feestdagen en vakanties met een samengesteld gezin
Het is vandaag eerste pinksterdag. Pasen en moederdag zijn inmiddels achter de rug en ondertussen komen ook de vakanties weer steeds dichterbij. Leuke, gezellige dagen en weken die in veel gevallen enige voorbereiding en geregel kosten. Waar gaan we heen en wie kan wanneer? Vooral bij een samengesteld gezin kan dit voor stress en onrust zorgen.
In een ‘normale’ situatie moet je vaak al erg je best doen om overal aan mee te kunnen doen en er ook nog een beetje van te kunnen genieten. Je hebt te maken met familie van beide kanten voor de feestdagen en in het geval van vakanties en werk komen er collega’s en een werkgever om de hoek kijken. Als er dan ook nog een “extra” familie bij komt, is de puzzel compleet. Hoe ouder de kinderen worden, des te meer plaatsen zijn er waar een feestdag of een vakantie gevierd kan worden: op school, bij de sportvereniging en later ook met vrienden en vriendinnen.
Feestdagen en vakanties in een nieuw gezin
Als je als ouders uit elkaar gaat, maak je een ouderschapsplan. Hierin staat onder andere beschreven hoe jullie de feestdagen en vakanties willen verdelen. Dit zorgt ervoor dat jullie kinderen nooit het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen, zeker niet bij leuke dingen zoals feestdagen en vakanties, die een feestje horen te zijn. Laat het enige hele kleine voordeeltje voor de kinderen zijn dat ze soms een extra feestdag of vakanties hebben…
Wie is waar en wanneer klinkt helder en overzichtelijk toch? Totdat er een nieuwe partner in het spel komt. Die heeft misschien ook kinderen (en dus afspraken) en er komt in ieder geval een nieuwe familie bij met ook weer ouders, broers en zussen. Als je dit allemaal uit zou tekenen, heb je in veel gevallen een vel papier vol en zie je dat het bijna onmogelijk is om dit allemaal in goede banen te leiden. Juist deze soms onmogelijke situaties zorgen voor stress en onrust en dat is niet wat je voor ogen had met je nieuwe liefde.
Heldere en duidelijke afspraken
Heldere afspraken maken, ook in de nieuwe situatie met jouw partner, is belangrijk: wanneer zijn de kids waar en hoe gaan we daar mee om? Welke dagen zijn belangrijk voor je en welke misschien wat minder? Maak dit bespreekbaar met je nieuwe liefde maar zeker ook met de vader of moeder van je kinderen. Je zult soms concessies moeten doen en moeten accepteren dat dit kan betekenen dat je niet als compleet gezin ergens aan deelneemt. De kinderen kunnen er op bepaalde dagen soms niet bij zijn. Dit is jammer en helaas ook de realiteit van een samengesteld gezin. Probeer dit los te laten: wat creativiteit, flexibiliteit en schuiven naar andere dagen kan al een goede oplossing zijn of hopen op een nieuwe kans volgend jaar.
De feestdagen verdelen is voor ieder gezin anders: het kan zijn dat jullie dit per jaar overleggen, kijken hoe het uitkomt en ervoor zorgen dat de kinderen ongeveer evenveel bij elke ouder zijn. Als overleg wat lastiger is, is het verstandig om dit duidelijk en schriftelijk te regelen voor een wat langere periode, zodat er geen misverstanden of discussies kunnen ontstaan. Ook dit houdt altijd in dat het een beetje geven en nemen is.
Vakanties zijn ook lastig en hoe ouder de kinderen worden, hoe lastiger de vakanties worden. Als je op vakantie wil met je vader, vervolgens met je moeder en ergens tussendoor ook nog met je vrienden blijft er weinig tijd over om echt te genieten …
Afspraken die soms jaren geleden zijn gemaakt, kun je ontgroeien. Nieuwe situaties (groter worden van de kinderen, nieuwe partner, etc.) vragen om nieuwe afspraken.
Het kan heel prettig zijn als iemand jullie met behulp van coaching begeleidt bij het maken van afspraken met betrekking tot feestdagen en vakanties. Het is voor iedereen echt veel leuker om rust te ervaren en te kunnen genieten in plaats van onvrede te hebben met de huidige situatie.