Je (niet) goed voelen door wat je (niet) eet. Een gezonde keuze helpt.
Het is geen nieuws. Iedereen weet wel ongeveer wat gezonde voeding is. En is dat niet bekend, dan is het in ieder geval overduidelijk wat ongezond is. Suiker, snacken, chips, alcohol, niemand zal dat ontkennen. Toch staan standpunten over wat goed en slecht is, en daar bestaan nogal wat invalshoeken over, soms lijnrecht tegenover elkaar. Dat maakt het ingewikkeld. Want wat moet je nu geloven? Ik hoor mensen regelmatig verzuchten dat ze hierdoor geen zin meer hebben om zich ermee bezig te houden. ‘Tegenwoordig mag je niks meer, je doet het toch nooit goed.’
Maar is dat wel zo? Of heb je er geen energie voor of zin in om je comfortabele gewoonte te veranderen? Want iets veranderen dat je op de automatische piloot doet gaat niet vanzelf. En de zin ervoor maken kost méér energie dan lekker op de bank ploffen na een lange werkdag, met een glas wijn en toastjes of thee met een chocolat chip cookie. Daar zit trouwens wel veel energie in, maar je wordt er letterlijk moe van.
Het is sowieso gedoe, een gewoonte veranderen. Want je hebt het al zo druk, en je moet al zoveel. Dus denk je misschien: laat alles maar bij het oude, dan is het best te doen. Wat ik regelmatig hoor in mijn praktijk: ik voel me ook niet ziek of zo. Precies dát is een nadeel van een ongezonde leefstijl. Je kunt het een hele tijd volhouden, zonder dat je duidelijke klachten krijgt. Toch is er íets geweest waardoor iemand me heeft gebeld. De redenen kunnen heel uiteenlopend zijn maar ze hebben één ding gemeen: de wens om grip te krijgen op hoe je je voelt.
Wat zie ik bij deze helden? Want dat zijn het in mijn ogen, zij die nog met een vleugje tegenzin, maar ook met frisse moed van start gaan om hun leefstijl te veranderen: opluchting. Omdat het al een tijd sluimerde in hun achterhoofd: ik wéét dat het beter voor me is als ik het anders ga doen, maar hoe en wanneer ik een stap ga zetten…? Het is een mooi element van mijn werk. Te zien hoe mensen al snel ontdekken; je hoeft niet ziek te zijn, om je beter te kunnen voelen. Het is een vicieuze cirkel waaruit je stapt. De kunst is om deze leefstijl, waarbij je je vitaler voelt, te maken tot jouw nieuwe vicieuze cirkel. Dan blijkt dat een gewoonte naast een manier om te genieten, ook gezond kan zijn.
Hoe doe je dat dan?
Vulling of Voeding?
Vraag het jezelf eens af. Wat voor keuze maak ik als ik honger heb? En eet ik iets omdat ik het nodig heb, is de vorige maaltijd al een uur of 5 á 6 geleden? Of heb je, ondanks dat je gegeten hebt, de hele dag honger en zitten er standaard repen in je tas voor tussendoor omdat je ‘het anders niet redt’? Deze zitten overigens vaak vol suiker. Helaas, ook honing, kokosbloesemsuiker, gedroogde abrikozen en meer van die fabrikantentrucs die je moeten laten geloven dat het gezond is, zijn voor je lichaam gewoon suiker.
Leer etiketten lezen!
Één suikerklontje weegt vier gram.. Je zult ervan versteld staan wat je binnenkrijgt. Het nadeel van deze repen is dat je er helemaal geen voordeel bij hebt.
Probeer dit eens te visualiseren: je bloedglucose, of de bloedsuikerspiegel zoals het bij veel mensen bekend is, schiet omhoog. Doel op de korte termijn behaald: energie. Maar het gevolg is, dat je alvleesklier veel insuline aanmaakt om de suikers uit je bloed je lichaamscellen in te kunnen krijgen. Daar wordt het overigens, als er geen directe noodzaak is aan glucose, opgeslagen als vet voor in tijden van nood. Bijvoorbeeld voor als je in een grot zonder vloerverwarming de winter moet zien door te komen op wat noten en gedroogd vlees. Als je die situatie niet herkent, is de kans groot dat je niet leeft in de oertijd, maar in 2021 waar je dit misschien wel leest op je mobiel, onderuit gezakt in je verwarmde huiskamer.
Bewustwording is dus stap één.
Probeer momenten te nemen om erbij stil te staan. Hoe smaakt dit eigenlijk wat ik eet? Wat doet het met mijn gezondheid? Ben ik na een uur moe of krijg ik er energie van? Want energie, dát is wat je nodig hebt en waarom je eet. Hoe meer je erbij stil staat of je jezelf wel écht een plezier doet met wat je eet en drinkt, hoe vaker je een keuze kunt maken waar je blij van wordt. Letterlijk. Want blijheid komt onder andere uit je voeding.
Een voorbeeld: de vezels die in peulvruchten, noten, zaden, volkoren granen en de schil van je appel zitten. Met deze vezels zorg je ervoor dat jouw goede darmbacteriën te eten hebben. Hoe meer je die tevreden houdt, hoe meer ervan zullen zijn. En, even heel simpel gezegd, zij zorgen niet alleen voor gezonde darmen waardoor je je weerstand verbetert, maar óók dat je hersenen het sein krijgen dat je 'vol' zit. Het blije gevoel krijg je trouwens ook letterlijk van het hormoon serotonine, oftewel het gelukshormoon. Die behulpzame darmbacteriën en onze gezonde darmen zijn grotendeels verantwoordelijk voor de productie hiervan. Bij een tekort aan serotonine gebeurt er van alles dat je niet wil. Je raakt minder verzadigd van je voeding. Je slaapt minder goed en je zit niet zo lekker in je vel. Daarmee kom je in die vicieuze cirkel waar ik het in het begin over had en voor je het weet zak je nog een beetje verder onderuit op de bank met een zak chips in je hand.
Ga jij jezelf blij eten met krachtige voeding, waar je lichaam van nature naar op zoek is? Het mooie is dat de keuze aan jou is, en je er ieder moment mee kunt beginnen. Veel plezier bij de ontdekking van misschien wel je nieuwe leefstijl!